Nieuws

Leerlingen groep 7 van De Dolfijn bezoeken Kamp Westerbork.

Vrijdag 12 juli brachten de leerlingen van de groepen 7 van De Dolfijn een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Stichting Stolpersteine Zwijndrecht nodigde de kinderen en wethouder Tycho Jansen uit voor een educatieve dag in Kamp Westerbork.             In het Stadsnieuws van 24 juli 2019 publiceerde de Gemeente Zwijndrecht een verslag van dit bezoek.

Stadsnieuws 24 juli 2019 Bezoek Westerbork de Dolfijn


Lezing over het oorlogsverhaal van apotheker Meijer en zijn gezin.

Op 1 mei 2019 van 10.30  tot 12.00 uur houdt Frans Meijer in de bibliotheek in Zwijndrecht een lezing over het opmerkelijke oorlogsverhaal van de Zwijndrechtse apotheker Meijer en zijn gezin.

de Brug 17 april 2019

Locatie: Bibliotheek Walburg, Norderstedtplein 8.                                                                                  Tijd: 10.30 tot 12.00 uur                                                                                                                   Toegang gratis


Gunter Demnig plaatst de laatste vijf Stolpersteine in Zwijndrecht

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig heeft donderdagmiddag 7 maart op twee verschillende locaties op de Ringdijk in Zwijndrecht totaal vijf Stolpersteine geplaatst.

Stolpersteine 7 maart 2019

De eerste drie Stolpersteine werden gelegd ter hoogte van Ringdijk 360 en zijn een herinnering aan het in 1942 weggevoerde joodse  gezin Den Hartog:  vader Abraham den Hartog (63), moeder Rachel den Hartog-den Hartog (62) en hun dochter Esther (22).  Alle drie zijn zij in het concentratiekamp Auschwitz vermoord.

Stolpersteine 7 maart 2019

Burgemeester Robert Strijk hield namen de gemeente Zwijndrecht een toespraak. Bij de plechtigheid droegen Evie Pas en Lara Alderliesten, twee leerlingen van groep 7 van de Dolfijn, een gedicht voor.

Stolpersteine 7 maart 2019

Ter hoogte van het Maasplein, Ringdijk 225, werden de laatste twee stenen gelegd ter nagedachtenis aan de Joodse broer Benjamin Herman Meijer (52) en zus Hanna Meijer (64).  Ook zij zijn in 1942 weggevoerd en in concentratiekamp Auschwitz vermoord.                                Voorzitter Frans Meijer vertelde op beide locaties over de familiegeschiedenis van de slachtoffers.

Stolpersteine 7 maart 2019

Leerlingen van de beide groepen 7 van de Dolfijn gaven ook hier de stenen aan en legden bloemen.

Stolpersteine 7 maart 2019

Sinds 1994 legt Gunter Demnig overal in Europa deze herinneringsstenen in het plaveisel op alle adressen waar vandaan er tijdens de Tweede Wereldoorlog bewoners zijn gedeporteerd. Hij heeft inmiddels in ruim twintig verschillende landen al 72.000 Stolpersteine aangebracht.
Het was voor de vijfde keer dat Demnig in Zwijndrecht deze herinneringsstenen heeft geplaatst.

Op de pagina  ‘foto’s’  van deze website staan de foto’s die zijn gemaakt op 7 maart 2019.


Op 7 maart 2019 worden de laatste Stolpersteine in Zwijndrecht gelegd

Op donderdag 7 maart 2019 worden er op de Ringdijk in Zwijndrecht op twee plaatsen Stolpersteine gelegd. Gunter Demnig,  de Duitse kunstenaar en initiatiefnemer, zal om        16.00 uur nabij de Lauwers 8 te Zwijndrecht  drie stenen leggen  ter nagedachtenis aan de  joodse Abraham de Hartog,  zijn vrouw Rachel den Hartog-den Hartog en hun dochter Esther den Hartog.

Op de hoek Ringdijk/Maasplein zullen omstreeks 16.30 uur  twee stenen worden gelegd ter nagedachtenis aan de joodse broer en zuster Meijer: Benjamin Meijer en Hanna Meijer.

Abraham, Rachel en Esther den Hartog en Benjamin en Hanna Meijer zijn in 1942 weggevoerd en in het concentratiekamp Auschwitz vermoord.

Bij de plechtigheid zijn waarnemend burgemeester R. Strijk en leerlingen van de obs De Dolfijn aanwezig.

 


Stolpersteine voor de vier leden van het gezin Meijer in de Da Costastraat

 Op maandagochtend 30 april worden er op zijn er  in de Da Costastraat hoek Tollensstraat in Zwijndrecht vier Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan het in 1942 weggevoerde joodse gezin Meijer. De stenen zijn ter nagedachtenis aan vader Herman Salomo Meijer, zijn vrouw Betsij Meijer-Zilverberg en hun twee dochters Rosaline Betty en Johanna.                                                  Ondanks de regen was er veel belangstelling.

stolpersteine meijer 201808

Namens de Gemeente Zwijndrecht voerde loco burgemeester Jolanda de Witte het woord. Frans Meijer, familielid en voorzitter van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht vertelde de aanwezigen het levensverhaal van het gezin Meijer-Zilverberg.

stolpersteine meijer 201812

Bij de plechtigheid hebben een aantal leerlingen van de basisschool de Impuls de stenen aangegeven en bloemen gelegd. Else heeft een gedicht voorgedragen. Op een aantal basisscholen wordt momenteel aan de hand van het onderwijsproject De buren van toen aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog.

stolpersteine meijer 201815

Voor de vierde keer was de Duitse kunstenaar Gunther Demnig in Zwijndrecht. Hij legt zijn Stolpersteine overal in Europa in het plaveisel op alle adressen waar vandaan er tijdens de Tweede Wereldoorlog bewoners zijn gedeporteerd.
In 2015 was Demnig voor de eerste keer in Zwijndrecht om herinneringsstenen te plaatsen voor de familie van apotheker Meijer op het Veerplein. In 2016 zijn er stenen gelegd in de Juliana van Stolbergstraat voor het gezin Den Hartog-Swelheim.  En vorig jaar legde hij vijf Stolpersteine op de Rotterdamseweg voor de familie Levisson.

stolpersteine meijer 201823

Deze keer was er extra aandacht van de media; de Telegraaf en omroep MAX waren aanwezig met een cameraploeg. Tijdens de uitzending van Hallo Nederland zal aandacht worden besteed aan de steenlegging. De uitzending is op 4 mei bij NPO 2 om 18.30 uur.

Op de pagina  ‘foto’s’  van deze website staan alle foto’s die zijn gemaakt op 30 april 2018


Op 30 april 2018 worden er vier Stolpersteine geplaatst

Op maandag 30 april 2018 om 10.00 uur worden er op de Da Costastraat, hoek Tollensstraat in Zwijndrecht vier Stolpersteine geplaatst door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Deze stenen worden geplaatst ter nagedachtenis aan het in 1942 weggevoerde joodse gezin Meijer: vader Herman Salomo Meijer, zijn vrouw Betsij Meijer-Zilverberg en hun twee dochters Rosaline Betty en Johanna. Alle vier zijn zij in het concentratiekamp Auschwitz vermoord.

Leerlingen van het Kindcentrum Impuls, die aan het nieuwe onderwijsproject over de Tweede Wereldoorlog en de Stolpersteine zijn begonnen, zullen bij de plechtigheid aanwezig zijn.

Op de pagina  ‘verhalen’  van deze website staat het levensverhaal van de familie H.S. Meijer.


Gunter Demnig plaatst vijf Stolpersteine op de Rotterdamseweg 

Onder grote belangstelling heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig maandagochtend 6 februari vijf Stolpersteine geplaatst op de Rotterdamseweg 22 in Zwijndrecht.  Deze Stolpersteine zijn een herinnering aan het in 1942 weggevoerde joodse  gezin Levisson-Woudhuijsen: vader Elias Levisson, zijn vrouw Maria Levisson-Woudhuijsen en de drie zonen Samuel, Mourits en Herman. Alle vijf zijn zij in het concentratiekamp Auschwitz vermoord.

Stolpersteine 2017 17

Bij de plechtigheid hebben de leerlingen van de openbare school De Tandem twee gedichten voorgedragen. Op De Tandem wordt  momenteel met behulp van het lespakket “De Buren van toen” aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog.
Op de Stolpersteine (lees: struikelstenen) zijn, in een messing plaatje van 10 bij 10 cm, de naam, de geboortedatum, de plaats en de datum van overlijden gestanst. Eén struikelsteen voor iedere vermoorde medeburger.

Sinds 1994 legt Gunter Demnig overal in Europa deze herinneringsstenen in het plaveisel op alle adressen waar vandaan er tijdens de Tweede Wereldoorlog bewoners zijn gedeporteerd. Hij heeft inmiddels in éénentwintig verschillende landen al 60.000 Stolpersteine aangebracht.
Het was voor de derde keer dat Demnig in Zwijndrecht dergelijke herinneringsstenen heeft geplaatst. Eerder legde hij twee Stolpersteine op het Veerplein en drie in de Juliana van Stolbergstraat.

Stolpersteine 2017 39

Op de pagina  ‘foto’s’  van deze website staan de foto’s die zijn gemaakt op 6 februari 2017


Op 6 februari 2017 worden er vijf Stolpersteine geplaatst

Op maandag 6 februari 2017 om 12.00 uur worden er ter hoogte van Rotterdamseweg 22 in Zwijndrecht vijf Stolpersteine geplaatst door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig ter nagedachtenis van vijf leden van de familie Levisson- Woudhuijsen

Tot het moment van hun deportatie (1942) naar Kamp Westerbork was de familie Levisson woonachtig op dit adres. Alle vijf zijn zij in het vernietigingskamp Auschwitz omgekomen.

Aansluitend op deze openbare steenlegging is er een ontvangst in de Oudheidkamer De Vergulde Swaen op de Rotterdamseweg 53-55.

Leerlingen van school de Tandem zullen bij de plechtigheid aanwezig zijn.

Op de pagina  ‘verhalen’  van deze website staat het levensverhaal van de familie Levisson.


Gunter Demnig plaatst opnieuw drie Stolpersteine in Zwijndrecht

Stolpersteine 22-02-2016

Onder grote belangstelling heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig maandagochtend 22 februari drie Stolpersteine geplaatst in de Juliana van Stolbergstraat in Zwijndrecht.  Deze Stolpersteine zijn een herinnering aan het in 1942 weggevoerde joodse  gezin Den Hartog:  vader Tobias den Hartog, moeder Judith den Hartog-Swelheim en hun zoontje Abraham Benjamin.  Alle drie zijn zij in het concentratiekamp Auschwitz vermoord.

Burgemeester Schrijer, Frans Meijer en Gunter Demnig

Bij de plechtigheid hebben de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de nabijgelegen Julianaschool gedichten voorgedragen. Op de Julianaschool wordt  momenteel in een speciaal  onderwijsproject aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog.

Dtolpersteine 22-02-2016
Op de Stolpersteine (lees: struikelstenen) zijn, in een messing plaatje van 10 bij 10 cm, de naam, de geboortedatum, de plaats en de datum van overlijden gestanst. Eén struikelsteen voor iedere vermoorde medeburger.

Sinds 1994 legt Gunter Demnig overal in Europa deze herinneringsstenen in het plaveisel op alle adressen waar vandaan er tijdens de Tweede Wereldoorlog bewoners zijn gedeporteerd. Hij heeft inmiddels in twintig verschillende landen al 57.000 Stolpersteine aangebracht.
Het was voor de tweede keer dat Demnig in Zwijndrecht deze herinneringsstenen heeft geplaatst. Vorig jaar legde hij de eerste twee Stolpersteine in Zwijndrecht op het Veerplein voor de familie van apotheker Meijer.

Op de pagina  ‘foto’s’  van deze website staan de foto’s die zijn gemaakt op 22 februari 2016.


Plaatsing nieuwe Stolpersteine in Zwijndrecht op 22 februari 2016

Op maandagochtend 22 februari 2016 komt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig opnieuw naar Zwijndrecht om drie Stolpersteine te  plaatsen. Deze openbare gebeurtenis vindt plaats om 9.00 uur in de Juliana van Stolbergstraat  ter hoogte van huisnummer 25.

Het gaat om de herinnering aan het in 1942 weggevoerde joodse  gezin Den Hartog:  vader Tobias den Hartog, moeder Judith den Hartog-Swelheim en hun zoontje Abraham Benjamin.  Alle drie zijn zij in het concentratiekamp Auschwitz vermoord.

Leerlingen van de nabijgelegen Julianaschool, die onlangs aan het  nieuwe onderwijsproject over de Tweede Wereldoorlog en de Stolpersteine zijn begonnen, zullen bij de plechtigheid aanwezig zijn.

Op de pagina  ‘verhalen’  van deze website staat het levensverhaal van dit gezin.

18-02-2015 Gunter Demnig

 


De buren van toen

Met deze titel, de buren van toen, heeft Arie de Bruin, in opdracht van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht, een handleiding voor een onderwijsproject voor de bovenbouw van het basisonderwijs over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog geschreven.

Op 27 januari 2016 heeft Frans Meijer, voorzitter van de stichting , het eerste exemplaar overhandigd aan de Zwijndrechtse wethouder van onderwijs Jolanda de Witte.                               Inmiddels zijn de leerlingen van groep 7 en 8 van de Julianaschool in Zwijndrecht met veel enthousiasme  met het project gestart.

Op 22 februari a.s. zullen er 3 Stolpersteine worden gelegd in Juliana van Stolbergstraat.

28 jan 2016

Op de pagina ‘In de media’ op deze website staat het artikel Met struikelstenen langs de basisscholen.


Plaatsing eerste Stolpersteine in Zwijndrecht op 18 februari 2015
Meer info >