Nieuws

Gunter Demnig plaatst vijf Stolpersteine op de Rotterdamseweg 

Onder grote belangstelling heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig maandagochtend 6 februari vijf Stolpersteine geplaatst op de Rotterdamseweg 22 in Zwijndrecht.  Deze Stolpersteine zijn een herinnering aan het in 1942 weggevoerde joodse  gezin Levisson-Woudhuijsen: vader Elias Levisson, zijn vrouw Maria Levisson-Woudhuijsen en de drie zonen Samuel, Mourits en Herman. Alle vijf zijn zij in het concentratiekamp Auschwitz vermoord.

Stolpersteine 2017 17

Bij de plechtigheid hebben de leerlingen van de openbare school De Tandem twee gedichten voorgedragen. Op De Tandem wordt  momenteel met behulp van het lespakket “De Buren van toen” aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog.
Op de Stolpersteine (lees: struikelstenen) zijn, in een messing plaatje van 10 bij 10 cm, de naam, de geboortedatum, de plaats en de datum van overlijden gestanst. Eén struikelsteen voor iedere vermoorde medeburger.

Sinds 1994 legt Gunter Demnig overal in Europa deze herinneringsstenen in het plaveisel op alle adressen waar vandaan er tijdens de Tweede Wereldoorlog bewoners zijn gedeporteerd. Hij heeft inmiddels in éénentwintig verschillende landen al 60.000 Stolpersteine aangebracht.
Het was voor de derde keer dat Demnig in Zwijndrecht dergelijke herinneringsstenen heeft geplaatst. Eerder legde hij twee Stolpersteine op het Veerplein en drie in de Juliana van Stolbergstraat.

Stolpersteine 2017 39

Op de pagina  ‘foto’s’  van deze website staan de foto’s die zijn gemaakt op 6 februari 2017


Op 6 februari 2017 worden er vijf Stolpersteine geplaatst

Op maandag 6 februari 2017 om 12.00 uur worden er ter hoogte van Rotterdamseweg 22 in Zwijndrecht vijf Stolpersteine geplaatst door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig ter nagedachtenis van vijf leden van de familie Levisson- Woudhuijsen

Tot het moment van hun deportatie (1942) naar Kamp Westerbork was de familie Levisson woonachtig op dit adres. Alle vijf zijn zij in het vernietigingskamp Auschwitz omgekomen.

Aansluitend op deze openbare steenlegging is er een ontvangst in de Oudheidkamer De Vergulde Swaen op de Rotterdamseweg 53-55.

Leerlingen van school de Tandem zullen bij de plechtigheid aanwezig zijn.

Op de pagina  ‘verhalen’  van deze website staat het levensverhaal van de familie Levisson.


Gunter Demnig plaatst opnieuw drie Stolpersteine in Zwijndrecht

Stolpersteine 22-02-2016

Onder grote belangstelling heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig maandagochtend 22 februari drie Stolpersteine geplaatst in de Juliana van Stolbergstraat in Zwijndrecht.  Deze Stolpersteine zijn een herinnering aan het in 1942 weggevoerde joodse  gezin Den Hartog:  vader Tobias den Hartog, moeder Judith den Hartog-Swelheim en hun zoontje Abraham Benjamin.  Alle drie zijn zij in het concentratiekamp Auschwitz vermoord.

Burgemeester Schrijer, Frans Meijer en Gunter Demnig

Bij de plechtigheid hebben de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de nabijgelegen Julianaschool gedichten voorgedragen. Op de Julianaschool wordt  momenteel in een speciaal  onderwijsproject aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog.

Dtolpersteine 22-02-2016
Op de Stolpersteine (lees: struikelstenen) zijn, in een messing plaatje van 10 bij 10 cm, de naam, de geboortedatum, de plaats en de datum van overlijden gestanst. Eén struikelsteen voor iedere vermoorde medeburger.

Sinds 1994 legt Gunter Demnig overal in Europa deze herinneringsstenen in het plaveisel op alle adressen waar vandaan er tijdens de Tweede Wereldoorlog bewoners zijn gedeporteerd. Hij heeft inmiddels in twintig verschillende landen al 57.000 Stolpersteine aangebracht.
Het was voor de tweede keer dat Demnig in Zwijndrecht deze herinneringsstenen heeft geplaatst. Vorig jaar legde hij de eerste twee Stolpersteine in Zwijndrecht op het Veerplein voor de familie van apotheker Meijer.

Op de pagina  ‘foto’s’  van deze website staan de foto’s die zijn gemaakt op 22 februari 2016.


Plaatsing nieuwe Stolpersteine in Zwijndrecht op 22 februari 2016

Op maandagochtend 22 februari 2016 komt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig opnieuw naar Zwijndrecht om drie Stolpersteine te  plaatsen. Deze openbare gebeurtenis vindt plaats om 9.00 uur in de Juliana van Stolbergstraat  ter hoogte van huisnummer 25.

Het gaat om de herinnering aan het in 1942 weggevoerde joodse  gezin Den Hartog:  vader Tobias den Hartog, moeder Judith den Hartog-Swelheim en hun zoontje Abraham Benjamin.  Alle drie zijn zij in het concentratiekamp Auschwitz vermoord.

Leerlingen van de nabijgelegen Julianaschool, die onlangs aan het  nieuwe onderwijsproject over de Tweede Wereldoorlog en de Stolpersteine zijn begonnen, zullen bij de plechtigheid aanwezig zijn.

Op de pagina  ‘verhalen’  van deze website staat het levensverhaal van dit gezin.

18-02-2015 Gunter Demnig

 


De buren van toen

Met deze titel, de buren van toen, heeft Arie de Bruin, in opdracht van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht, een handleiding voor een onderwijsproject voor de bovenbouw van het basisonderwijs over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog geschreven.

Op 27 januari 2016 heeft Frans Meijer, voorzitter van de stichting , het eerste exemplaar overhandigd aan de Zwijndrechtse wethouder van onderwijs Jolanda de Witte.                               Inmiddels zijn de leerlingen van groep 7 en 8 van de Julianaschool in Zwijndrecht met veel enthousiasme  met het project gestart.

Op 22 februari a.s. zullen er 3 Stolpersteine worden gelegd in Juliana van Stolbergstraat.

28 jan 2016

Op de pagina ‘In de media’ op deze website staat het artikel Met struikelstenen langs de basisscholen.


Plaatsing eerste Stolpersteine in Zwijndrecht op 18 februari 2015
Meer info >